De mooiste lavendels voor in je tuin

Natuurliefhebbers en tuiniers over de hele wereld hebben een zwak voor lavendel. Met zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur is lavendel een favoriet in vele tuinen. Als je overweegt om lavendel in je tuin te planten, wil je misschien weten welke soorten het mooiste zijn en hoe je ze het beste kunt verzorgen. In dit blogartikel zullen we enkele van de mooiste lavendelsoorten bespreken en tips geven over hoe je ze kunt laten gedijen in jouw tuin.

 

Lavandula angustifolia (Echte lavendel):

De echte lavendel is misschien wel de meest populaire lavendelsoort. Hij staat bekend om zijn intense paarse bloemen en betoverende geur. Deze plant is perfect voor het creëren van een klassieke cottage-tuinlook. Hij is winterhard en kan goed gedijen in verschillende bodemtypen, zolang de grond goed doorlatend is. Een ideale optie voor lavendel planten kopen.

Lavandula x intermedia (Grosso Lavendel):

Grosso lavendel is een hybride lavendelsoort die bekend staat om zijn grote en geurige bloemen. Het is een geweldige keuze als je lavendelolie wilt maken, omdat het een hoog oliegehalte heeft. Deze lavendelsoort kan wat groter worden dan andere, dus zorg voor voldoende ruimte in je tuin.

Lavandula stoechas (Vlinderlavendel):

Vlinderlavendel, ook wel Spaanse lavendel genoemd, heeft unieke bloemen met opvallende franjeachtige kelken bovenop lange stelen. Deze soort voegt een speels element toe aan je tuin en trekt ook vlinders en bijen aan. Vlinderlavendel gedijt het beste in warme, droge klimaten.

Witte lavendel:

Natuurlijk, laten we ook de betoverende schoonheid van witte lavendel niet vergeten. Witte lavendel, meestal bekend als Lavandula angustifolia ‘Alba’, is een variant van de echte lavendel met prachtige witte bloemen. Deze elegante lavendelsoort voegt een vleugje verfijning toe aan je tuin en creëert een serene sfeer. De witte bloemen steken mooi af tegen het groene gebladerte en kunnen zowel in formele als informele tuinontwerpen worden gebruikt. Ze behouden dezelfde aantrekkingskracht voor bijen en vlinders als hun paarse tegenhangers en behouden dezelfde heerlijke lavendelgeur. Witte lavendel is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een subtiele en verfijnde toevoeging aan je tuin.

Lavandula dentata (Tandjeslavendel):

Tandjeslavendel is een interessante keuze vanwege de getande bladeren en de zachte lavendelgeur. Deze plant houdt van een mild klimaat en zal het goed doen in gebieden met milde winters. De bloemen zijn lichtpaars en sieren je tuin met hun delicaat uiterlijk.

Lavandula pinnata (Vederlavendel):

Vederlavendel is een ongebruikelijke lavendelsoort vanwege zijn fijn verdeelde bladeren die lijken op veren. De bloemen zijn klein en blauwachtig paars. Het is een geweldige keuze als je op zoek bent naar iets anders dan de traditionele lavendelvariëteiten.

Nu je enkele van de mooiste lavendelsoorten kent, is het belangrijk om te weten hoe je ze goed kunt verzorgen in je tuin:

Zorg voor goed doorlatende grond:

Lavendel houdt niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Als je grond te kleiachtig is, kun je zand en organische compost toevoegen om de drainage te verbeteren.

Zonlicht:

Lavendel gedijt in volle zon. Zorg ervoor dat je ze op een plek plant waar ze minstens 6 uur zonlicht per dag krijgen.

Snoeien:

Om je lavendel gezond te houden en de vorm te behouden, kun je ze na de bloei licht snoeien. Dit bevordert ook de groei van nieuwe bloemen.

Water geven:

In het eerste jaar na het planten moet je lavendel regelmatig water geven totdat ze goed zijn geworteld. Daarna hebben ze meestal alleen af en toe water nodig, vooral tijdens droge periodes.

 

Met de juiste keuze van lavendelsoorten en de juiste verzorging kun je een betoverende en geurige tuin creëren. Of je nu gaat voor de traditionele echte lavendel of een van de meer ongebruikelijke variëteiten, lavendel zal zeker een welkome toevoeging zijn aan je buitenruimte. Geniet van de schoonheid en geur van deze prachtige planten terwijl ze je tuin transformeren in een oase van rust en sereniteit.

Geef een reactie