Het effect van groentesap op je gemoedstoestand

Het effect van groentesap op je gemoedstoestand

Meer en meer mensen raken zich bewust van de positieve effecten van groentesap op de gezondheid, het gevoel van welbevinden en de gemoedstoestand. In dit artikel gaan we dat nader onderzoeken.

Wat zijn groentesapjes?

Door het vocht uit groente te persen worden groentesapjes gemaakt. Dit is een ander procedé dan gebruikt wordt voor het maken van groene smoothies. Bij een groene smoothie drink je de gehele groenten, in fijngemalen vorm. Bij groentesap drink je alleen het vocht van de groente.

In het vocht van groente zitten alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen opgeslagen. Met behulp van een slowjuicer worden deze eruit geperst. Een slowjuicer doet dit met heel veel kracht maar beweegt daarbij langzaam. Vandaar de naam slowjuicer. Door langzaam te bewegen wordt het vocht niet verhit door wrijvingswarmte. Als vitamines en antioxidanten warm worden dan kunnen deze beschadigen en verloren gaan.

Groentesap gemaakt met een slowjuicer wordt daarom ook wel ‘raw’ genoemd. Volgens gezondheidsexperts is dit het meest gezond omdat alle voedingsstoffen onbeschadigd zijn en gedronken worden zoals deze in de natuur ook voorkomen.

Groentesap is niet echt lekker. Het is het geconcentreerde, onverdunde, sap van groente. De smaak is daardoor nog heviger dan die van gewone groente. Veel mensen moeten daarom ook wennen aan de smaak van groentesap. Om de groentesap wat lekkerder te maken wordt er een klein beetje vruchtensap aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om het wat zoeter te maken en om het bittere van de groente af te halen.

Een nadeel van vruchtensap is dat het suikers bevat. Dit zijn weliswaar natuurlijke suikers maar het lichaam reageert daar bijna hetzelfde op als op geraffineerde suikers. Om deze reden wordt het aandeel vruchtensap zo laag mogelijk gehouden. Normaal gesproken bestaat een groentesapje voor 85% uit groentesap en voor 15% uit vruchtensap.

Hoeveel vruchtensap je precies moet gebruiken hangt af van de soorten groenten die je gebruikt. Bepaalde groentesoorten, zoals rode biet en wortel, zijn van zichzelf al wat zoeter. Andere groentesoorten zoals andijvie of boerenkool zijn wat bitterder van smaak. Bij dergelijke groentesoorten moet je wat meer vruchtensap gebruiken om het sapje op smaak te brengen.

Wil je zelf aan de slag met het maken van je sapjes dan heb je daar een slowjuicer voor nodig en een paar goede sap recepten. De recepten geven de verhoudingen tussen de verschillende groentesoorten en vruchten aan. Zo ben je ervan verzekerd dat je sapje lekker smaakt en niet eindigt in de gootsteen.

De voordelen

Het gaat uiteindelijk om wat groentesap voor je lichaam en geest kunnen betekenen. En zoals gezegd, de smaak is vooral een kwestie van wennen. Als je voor het eerst groentesap drinkt dan kunnen je hersenen je namelijk een beetje voor de gek houden. De groentesappen zien er vaak net zo uit als vruchtensappen of groene smoothies. Deze zijn zoet van smaak. Als je een slok groentesap gaat nemen dan verwachten je hersenen iets zoets. Dit valt dan even tegen. Maar na een tijdje zijn je hersenen voorbereid op de smaak van de groentesappen en worden ze vanzelf lekkerder.

Een glas groentesap bevat het vocht van ongeveer 350 gram groente. Deze grote hoeveelheid groente staat garant voor een grote hoeveelheid vitamines en antioxidanten. Antioxidanten die door het koude persen ook nog eens optimaal bewaard zijn gebleven. Deze antioxidanten zijn erg belangrijk voor je lichaam. Ze geven tegengewicht aan de vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen ontstaan door verontreiniging in de voeding maar ook door verontreiniging in de lucht die we inademen. Dit door uitstoot van de industrie, uitlaatgassen en tabaksrook. Antioxidanten vangen deze vrije radicalen af waardoor ze geneutraliseerd worden en geen schade meer aan het lichaam kunnen toebrengen.

De hersenen hebben hier profijt van. Ontstekingen worden voorkomen en de cognitieve prestaties gaan vooruit. Chronische ziekten zoals de ziekte van Alzheimer kunnen hierdoor voorkomen worden. Groentesap houdt de hersenen gezond en helpt om depressies voorkomen en draagt bij aan een betere gemoedstoestand.

De kracht van groentesapjes zijn de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Dit terwijl de voedingsvezels ontbreken. Sommige deskundige zien dit als nadeel. Maar praktisch gezien is dit alleen een nadeel als de groentesappen als vervanging van groente bij de maaltijd worden gebruikt. De spijsvertering heeft vezels nodig om goed te functioneren. Maar teveel vezels kan de darmen ook teveel prikkelen.

Met een groentesapje krijg je dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen als een groot bord groente. Je hoeft weinig fantasie te hebben om in te zien dat dit goed voor je lichaam is.

Doordat groentesappen worden gemaakt uit een mix van verschillende soorten groenten krijgt je lichaam allerlei verschillende soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen. Als je groentesappen drinkt dan hoef je je daarom ook niet snel druk te maken over eventuele tekorten. Het grootste risico op tekorten heeft betrekking op voedingsstoffen die vooral in voedingsmiddelen zitten van dierlijke oorsprong, zoals vitamine B12.

Het drinken van groentesappen kan, bij mensen met een te hoge bloeddruk, bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Dit komt door de grote hoeveelheid kalium die in groentesap zit. De bloeddruk wordt gereguleerd door een verhouding tussen natrium en kalium. De hoeveelheid natrium die we eten is meestal te veel en niet te weinig. Dit komt omdat aan veel voedingsmiddelen zout wordt toegevoegd. Hierdoor wordt de bloeddruk te hoog. Kalium kan tegenwicht bieden aan het natrium door deze twee mineralen in balans te brengen. Is je bloeddruk te hoog dan eet je het beste minder zout en meer kalium. Kalium is een mineraal wat in groente en fruit zit.

Geef een reactie