Wat voor soort pyjama trek jij aan deze winter?

rrr….. Niets is zo lekker als op de bank ploffen met de meest comfy outfit aan. Vind je ook niet? Uit met de werkkleding en daarmee ook weg met de gedachten en zorgen van de dag. Jvoelt je gelijk al een stuk rustiger en meer ontspannen. De laatste jaren is dagkleding steeds meer nachtkleding geworden en vice versa. Huispakken zijn in opkomst gekomen, waarmee je in bed ligt en tegelijkertijd naar de winkel mee gaat om boodschappen te doen voor een lekker avondje thuis.  Een pyjama is lang niet meer een saai katoenen kledingstuk. Lees hier welke soorten pyjama’s er bestaan en welke het meest voorkomen. Welke pyjama is jouw favoriet? 

Het begrip nachtkleding vroeger en tegenwoordig 

Het begrip pyjama of ook wel nachtkleding is al van oudsher, maar deze is veelal uitgebreid door de jaren heen. Zo zijn er verschillende soorten op de markt bijgekomen voor zowel vrouwen als voor mannen. Vroeger werd een pyjama als noodzakelijk gezien, omdat de verwarming slecht was. De nachtkleding was gemaakt uit linnen of katoen en bedekte je hele lichaam. Tegenwoordig zijn er veel meer keuzes waar je uit kan kiezen, zoals nachtkleding. 

Soorten pyjama’s voor mannen: bijvoorbeeld shortama of peignoir 

Voor heren zijn ochtendjassen bekender aan het worden, ook wel peignoir genoemd. Ook dragen heren niet standaard een lange maar ook een korte broek, ook wel shortama genoemd. Over normale nachtkleding is het mogelijk om ook nog een ochtendjas aan te trekken. Zoals ook al eerder benoemd was, zijn huispakken steeds meer aan het toenemen. Toch blijven katoenen pyjama’s ook in en worden deze nog steeds vaak gedragen en dan vooral door mannen. Ter afsluiting is het uiteraard ook normaal om geen heren pyjama aan te trekken, maar om in een boxer te slapen of zelfs naakt. 

Nachtkleding voor vrouwen: Van bigshirts naar lingerie 

Voor vrouwen is er nog meer keuze qua dames pyjama. Een groot shirt wat tot je knie reikt, heet een bigshirt. Net als de mannen kunnen vrouwen ook zeker een shortama dragen. Onesies waren een tijd erg in en hebben nog steeds een hoge plek in de nachtkleding categorie. Bij de vrouwen zijn huisjurken/nachtjaponnen ook een bekende term. Kimono is een meer gebruikte term hiervoor en staat voor een ochtendjas met wijde mouwenVoor vrouwen valt lingerie ook onder de categorie nachtkleding en bevat ook verschillende soorten. Zo heb je een babydoll die bestaat uit een kort broekje met een hesje en een negligé set die langer, maar wel doorschijnend is. Niet zo warm dus, maar trek een onesie erover heen en je zit deze winter goed.   

Huispakken zijn hot 

Dan een apart stuk over huispakken, want daar moet wel even een momentje voor genomen worden. Een huispak is vergelijkbaar met een joggingbroek met een sweatshirt, maar dan gecombineerd als een pak. Ze zijn vaak van zachte stof gemaakt om lekker in te kunnen ontspannen, maar hebben geen net uit bed look. Wie wil dat nou niet? Huispakken worden s ’nachts en overdag gedragen en je hoeft je ook zeker niet te schamen als je in een huispakje naar de winkel gaat. Het wordt zelfs als een modestatement gezien. Dus heb je al je homewear aangetrokken en ben je iets vergeten bij de winkel, geen stress. Mensen zullen naar je kijken met jaloerse blikken. 

 

Geef een reactie