Een bromfietsverzekering afsluiten, hoe doe je dat het best?

Ben je de eigenaar geworden van een bromfiets? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat dit bepaalde verplichtingen met zich meebrengt. Eén van de verplichtingen waar je rekening mee moet houden is het afsluiten van een zogenaamde bromfietsverzekering. Voor een dergelijke verzekering geldt dat ze in staat is om de schade veroorzaakt met je bromfiets in te dekken. Daarnaast kan ze er in de praktijk eveneens voor zorgen dat de schade wordt gedekt die wordt aangericht tegenover derden. Voor het verzekeren van je bromfiets bestaan er op de markt tal van verschillende mogelijkheden. Ben je benieuwd om deze te kunnen achterhalen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het altijd de moeite waard is om onderstaande informatie verder door te nemen.

Wat is de bromfietsverzekering precies?

De bromfietsverzekering is een verzekering die je zoals de naam je al aangeeft kan afsluiten voor het verzekeren van je bromfiets. In Nederland is het net als in het merendeel van de andere Europese landen zo dat je bij wet verplicht bent om over een dergelijke verzekering te beschikken. In eerste instantie werd vaak gedacht dat deze verplichting louter en alleen te maken had met auto’s, maar dat is dus helemaal niet correct. Voor het afsluiten van deze verzekering beschik je over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen drie verschillende opties. Wat deze drie opties precies zijn laten we je zeer graag ontdekken verder op deze pagina.

Voor de bromfietsverzekering geldt dat ze bij wet verplicht is omdat op deze manier elke deelnemer aan het verkeer kan worden beschermd. Dit geldt niet alleen voor zwakke weggebruikers, maar ook voor jouzelf als bestuurder van de bromfiets. Dat een dergelijke verzekering door de overheid verplicht wordt opgelegd vinden heel wat mensen eigenlijk niet echt kunnen. Toch hoeft dit helemaal niet zo’n probleem te zijn als je mogelijks op het eerste zicht vermoedt. Heel wat mensen vrezen namelijk op deze manier geconfronteerd te worden met een stevig prijskaartje voor hun verzekering, maar dat is in de praktijk eigenlijk helemaal niet correct, integendeel.

Dien je zo’n verzekering verplicht af te sluiten?

De bromfietsverzekering is inderdaad een verzekering die verplicht moet worden afgesloten. Dit uiteraard enkel en alleen wanneer je zelf eigenaar en bestuurder bent van een dergelijk voertuig. Voor bromfietsverzekeringen geldt in de praktijk bovendien dat ze in meerdere vormen zijn af te sluiten. Van de drie verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden is van toepassing dat enkel en alleen de zogenaamde WA-verzekering wettelijk is verplicht. Als je nog maar voor de eerste keer een verzekering voor een gemotoriseerd voertuig afsluit is de kans groot dat je niet meteen weet wat een dergelijke verzekering exact inhoudt. Dat is echter niet zo moeilijk.

De WA bromfietsverzekering is de meest beknopte verzekering die je voor een bromfiets af kan sluiten. Hiervoor geldt dan ook dat ze enkel en alleen tussenkomst verleent in de situatie waarin je schade hebt aangericht aan een derde partij die aan jou te wijten is. In dat geval zal deze verzekering ervoor zorgen dat de schade tegenover de derde partij kan worden gedekt. Je zal dus met andere woorden niet zelf of slechts voor een beperkt stukje tussenkomst moeten verlenen. Het gedeelte van de kost die je zelf zal moeten betalen zal worden bepaald door het eigen risico.

Keuze uit drie verschillende verzekeringen

Zoals bovenstaande informatie al duidelijk heeft gemaakt zal je bij het afsluiten van een bromfietsverzekering een keuze moeten maken uit drie verschillende mogelijkheden. In eerste instantie is er wat dit betreft de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering voor een bromfiets geldt dat ze over de meest beperkte dekking beschikt waardoor het afsluiten ervan ook gepaard gaat met de laagste kosten. Deze verzekering is voor iedereen financieel toegankelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat ze geen zelf geleden schade dekt.

Voor heel wat mensen geldt dat de WA bromfietsverzekering toch net wat te beperkt is. Omwille van deze reden opteren zij vervolgens voor het afsluiten van de WA+ beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die tussenkomst biedt in de schade die het gevolg is van bijvoorbeeld een brand of explosie evenals een mogelijke diefstal van de bromfiets. Deze verzekering biedt dus verschillende interessante dekkingen aan voor zelf geleden schade terwijl ze er bovendien toch voor zorgt dat de premie sterk binnen de perken kan worden gehouden. Zo zal je instant kunnen rekenen op niet één, maar wel op twee interessante voordelen!

De allrisk bromfietsverzekering, hoe interessant is ze echt?

De allrisk bromfietsverzekering is in de praktijk uiteraard veruit de meest uitgebreide verzekering die je voor jouw bromfiets af kan afsluiten. Voor deze verzekering geldt dat ze op verschillende vlakken een niet onbelangrijke meerwaarde weet te bieden. Concreet betekent dit dat ze ook de schade dekt die door jouzelf werd aangericht aan de bromfiets. Dit uiteraard wel uitsluitend wanneer deze schade het gevolg is van een spijtig voorval. Je mag dus met andere woorden niet moedwillig schade hebben veroorzaakt aan je bromfiets, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

Zo kies je voor de beste bromfietsverzekering!

Het spreekt voor zich dat voor elke eigenaar van een bromfiets geldt dat hij of zij graag wil kunnen rekenen op de best mogelijke bromfietsverzekering. Dit betekent in de praktijk in het geheel niet dat je genoodzaakt bent om automatisch een allrisk af te sluiten, integendeel. Je zou er namelijk verder eveneens voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een WA of een WA+ beperkt cascoverzekering af te sluiten. Alles valt of staat op dit vlak met hoe jouw situatie er precies uitziet. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor het aanschaffen van een zeer voordelige bromfiets of heb je de voorkeur gegeven aan een exemplaar welke toch over een wat duurder kostenplaatje beschikt? Bovendien is het eveneens niet onbelangrijk om rekening te houden met het gebruik van de bromfiets. Als je deze dagelijks gebruikt zullen je eisen immers ook op dit vlak wellicht toch wat anders zijn gelegen dan wanneer je uitsluitend recreatief gebruik maakt van een bromfiets. Het uitvoeren van een grondige vergelijking kan in ieder geval meteen heel wat duidelijk maken.

Vergelijk de verzekeringen van Alpina en haal direct je voordeel.

 

Geef een reactie