Muziek: wat doet het eigenlijk met ons?

Er zijn mensen die absoluut niet zonder muziek kunnen. Werken, autorijden, het huis poetsen, douchen: wat ze ook aan het doen zijn, ze hebben altijd muziek op staan. Maar wat doet muziek eigenlijk met ons? Wat maakt dat we er zo graag naar luisteren? In deze blog vertellen wij je er meer over!

Muziek en de hersenen

Dat muziek op emotioneel gebied veel los kan brengen, is een ding dat zeker is. Je hebt nummers waardoor je ontzettend blij wordt. Nummers die ervoor zorgen dat jij niet stil kunt blijven zitten op je stoel. Maar je hebt ook muziek die zorgt voor tranen, omdat het je om welke reden dan ook raakt. Niet vreemd, want muziek activeert ons hele brein. Zodra we naar muziek luisteren, worden verschillende hersengebieden geactiveerd. Zo prikkelt muziek de motorische gebieden en precies dat zorgt voor die dwang om te willen dansen. Ook hersengebieden die in verbinding staan met onze emoties worden door muziek geprikkeld. Dat je zo geraakt kunt worden door een bepaald nummer, is dus helemaal niet gek. Tenslotte maken je hersenen dopamine aan wanneer je luistert naar je favoriete muziek en die dopamine zorgt weer voor een ultiem geluksgevoel. Waar muziek wel niet goed voor kan zijn!

Herinneringen naar boven brengen

Een andere functie van muziek is dat het herinneringen naar boven kan brengen. Stel je voor: op Ibiza in restaurants hoorde je altijd hetzelfde nummer. Vervolgens luisterde je dit nummer non-stop op het strand van Cala Benirras. Eenmaal terug in Nederland zet je dit nummer weer op en je waant je weer even helemaal in dat ene moment. De fijne vakantieherinneringen komen weer naar boven. Hoe mooi dat muziek dit kan bewerkstelligen!

Slimmer worden van muziek

Tja, je zou het misschien niet zeggen, maar het is toch echt zo! Uit onderzoek is bewezen dat bij kinderen die een muziekinstrument leren bespelen, de verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft wordt versterkt. Dit is weer goed voor de ontwikkeling, zoals het afstemmen van gedrag en emoties. Met muziek maken en/of luisteren kun je dus niet vroeg genoeg beginnen!

Geef een reactie