Tafel dekken als een pro!

Ondanks dat de feestdagen zijn geweest, is het altijd tijd voor een gezellig etentje of diner met je familie of vrienden. Denk maar eens aan een heerlijke warme zomeravond waarbij je gezellig gaat dineren in de tuin. Bij heerlijke gerechten hoort natuurlijk een mooi opgedekte tafel! Maar wat zijn nou de juiste etiquette voor aan de tafel? En op welke manier kan je een tafel het beste inrichten? Wij hebben alle details op een rijtje gezet!

Servies

Een belangrijk detail is het servies! Om het zo netjes mogelijk eruit te laten zien, is het van belang dat je hetzelfde bestek hebt. Dus de glazen, borden en bestek etc. gelijk. Keltum is een merk die bijvoorbeeld fantastisch servies levert.

Daarnaast maakt de setting ook een verschil. Voor dagelijks gebruik kun je voor de informele setting gaan, vork links en mes rechts. Of je kunt voor een eetcafe stijl gaan, door je mes en vork aan een kant te leggen. Heb je geen grote tafel? Geen probleem! Je kunt creatief zijn door bijvoorbeeld 2 tafels aan elkaar te schuiven en een mooi tafelkleed overheen te draperen. Verder is het leuk om een mooi servies te gebruiken, maar je kunt ook je dagelijkse servies leuk mixen en matchen

Informele en formele setting

Nu je mooi servies hebt verzameld, gaan we over tot de setting van de tafel. Het dekken van een formele en informele tafel kan erg verschillen. Zo staan bij een formele tafel veel meer spullen op tafel. Zo staan er op formele tafel 3 glazen, witte wijn, rode wijn en een water glas. Terwijl er op een informele tafel, een wijnglas en een waterglas staat. Daarnaast heeft een formele tafel meer verschillende borden en bestek in vergelijking met een informele tafel. Je eet daarbij van buiten naar binnen, dus het bestek wat je als eerst gebruikt, leg je aan weerszijden aan de buitenkant. Voor de borden geldt dat min of meer ook. Het grootste bord ligt onderop, dit is het bord voor het hoofdgerecht of het onderbord, daar bovenop kunnen bijvoorbeeld borden voor voor- of tussengerechten liggen.

Tafeletiquette

De tafel ziet er nu prachtig uit, maar wat zijn nou echt do’s en don’t aan tafel?

  • Strijk je katoenen of linnen servetten. Door een hele lange tijd in de kast te hebben gelegen zijn ze vaak erg gekreukt.
  • Wacht totdat iedereen klaar is met eten, voordat je de borden weggehaald. Anders voel je je als laatste eter erg opgejaagd.
  • Ben jij ergens uitgenodigd voor een etentje? Neem dan vooral een kleinigheidje voor de gastheer of gastvrouw mee. Daarnaast kun je altijd aan bieden om te helpen.
  • Daarnaast een paar don’t die voor zich spreken. Niet met volle mond praten, geen ellebogen op tafel, wees niet te luidruchtig en eten met je mond dicht! Alles wat je ouders je eigenlijk geleerd hebben.

Tenslotte is het erg belangrijk dat je je eigen ding doet en enjoy! Niemand zou je het kwalijk nemen als iets verkeerd staat!

 

Geef een reactie