Waar heb je als alleenstaande moeder allemaal recht op?

Het krijgen van een kind is een van de mooiste dingen in je leven. Dat is wat je vaders en moeders vaak hoort zeggen. Het meest ideale plaatje is natuurlijk vader, moeder (of vader vader, moeder moeder) en kind. Het hele systeem is erop ingericht dat een kind twee ouders heeft dat voor hem of haar zorgt. Helaas is dit niet altijd het geval. Soms kan een vrouw maar niet een geschikte partner vinden, waardoor ze er bewust voor kiest om alleenstaande moeder te worden. Ook kan de relatie met de vader tijdens de zwangerschap uit gaan. Als vrouw sta je er dan alleen voor. Waar heb je als alleenstaande moeder allemaal recht op?

Kraamzorg

Niet alleen als alleenstaande moeder, maar elke pas bevallen vrouw heeft recht op kraamzorg. In de eerste week na de geboorte van je kind komt bijvoorbeeld deze kraamverzorging uit Nijmegen bij je thuis. Zij houdt moeder en kind in de gaten, geeft tips over borstvoeding, laat zien hoe je je baby in bad moet doen en helpt met het verschonen van luiers. Naast deze taken doet ze er ook lichte huishoudelijke klusjes bij, zoals bijvoorbeeld het draaien van een was met babykleertjes of stofzuigen. Dit alles doet ze om de moeder te ontzien en om te zorgen voor een optimale omgeving voor moeder en kind.

Toeslagen

Een baby kost veel geld. Het groeit snel, waardoor je regelmatig nieuwe kleding nodig hebt. Daarnaast verbruikt een baby veel luiers. Als je geen borstvoeding geeft, heeft je kind kunstvoeding nodig. Deze potten met melk zijn ook erg duur. Ook heeft je baby veel spullen nodig, zoals een ledikantje, een commode, een box, speelgoed, enzovoort. Als alleenstaande ouder kan je dit vaak niet betalen van een inkomen. Daarom heb je recht op meerdere toeslagen. Als eerste heb je recht op zorg- en huurtoeslag, mits je aan de voorwaarden voldoet. Als je besluit om je kind naar de opvang te doen, heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dit is, is afhankelijk van je inkomen en hoeveel dagen je kind naar de opvang gaat. Kindgebonden budget is een bedrag waar elke ouder recht op heeft. Hoeveel dit is, wordt ook weer bepaald op inkomen. Al deze toeslagen zijn bedoeld om ouders met kinderen tegemoet te komen in de kosten.

Geef een reactie