Zonder zwakke schakel

Gouden kettingen hebben als voordeel dat ze nooit echt uit de mode verdwijnen. Voordat je echter tot het aanschaffen van een ketting overgaat zijn er wel een aantal zaken waar je eerst aan moet denken, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en je er zeker van bent dat je krijgt wat je wilt.

Wanneer je bijvoorbeeld de keuze hebt uit een echte gouden ketting of een vergulde, kies dan altijd voor de eerste optie. Een vergulde ketting is goedkoper en kan er redelijk uitzien in sommige gevallen. Het is alleen niet het echte werk, want met de tijd slaat de verroesting toe en zul je weer geld moeten uitgeven om de gouden laag te laten vervangen.

Duurzaam

Echt goud is duurzaam, het slijt en roest niet en is daarom ook de beste keus voor dagelijks gebruik. Goud verliest nooit zijn waarde en zal bij verkoop als oud goud nog steeds voldoende opleveren, daar waar een vergulde ketting wat dat betreft geen waarde meer kent.

Je kunt kiezen uit solide of holle kettingen, waarbij de laatste lichter en goedkoper zijn, maar ook minder duurzaam vanwege de grotere fragiliteit. Wanneer de ketting breekt dan is het nog maar de vraag of het gerepareerd kan worden, dus sta hier goed bij stil. Een solide gouden heren ketting breekt ook niet zo gemakkelijk.

Sluiting

Kijk ook altijd goed naar de sluiting, sommige zijn functioneler dan anderen. Ze kunnen gemakkelijk vervangen worden, maar het is toch zaak om ze even onder de loep te nemen. De beste optie is de kreeft sluiting omdat deze zeker is en gemakkelijk om te openen. Deze sluiting zal niet onverwacht opengaan in tegenstelling tot de goedkopere sluitingen, zodat je zeker bent dat je ketting om je nek blijft hangen.

Karaat bepaalt de puurheid van het goud. Zo staat 10 karaat voor 41,7 % goud, 14 karaat voor 58,3 % en 18 karaat voor 75 %. Hoe lager de karaatwaarde, des te minder is de duurzaamheid. Dit heeft te maken met de samensmelting of legering met andere metalen.

Voor een ketting die dagelijks gebruikt wordt is een karaatwaarde tussen 14 en 18 karaat het meest geschikt. Deze kettingen behouden ook de meeste waarde, ook na jaren van dragen.

Het laatste waar je op moet letten is het type schakel die de ketting heeft. De bedoeling is dat je let op wat je het beste past, maar ook iets dat het meest duurzaam is. Als je bijvoorbeeld één of meerdere hangers wilt dragen dan is de tip dat hoe dikker de schakel is des te beter. De zwakste schakel breekt immers de keten. Het beste is om dit te voorkomen.

Geef een reactie