Dit doet een echtscheiding met je gezondheid

Een echtscheiding is de nachtmerrie van ieder net getrouwd koppel. Toch eindigt tegenwoordig bijna 40% van alle huwelijken in een scheiding. Vaak verloopt zo’n scheiding zonder noemenswaardige problemen, maar het komt ook vaak voor dat een scheiding allerlei narigheid oplevert. In dit soort gevallen is het niet ongewoon dat je gezondheid een flinke klap krijgt. In deze blog lees je alles over de negatieve gevolgen die een echtscheiding kan hebben op je gezondheid.

Chronische stress

Allereerst zorgt een scheiding dikwijls voor veel stress bij de betrokken partijen. Logisch natuurlijk, want naast dat je op emotioneel gebied flink wat te verduren krijgt, zijn er ook nog heel veel praktische zaken waar je mee te maken krijgt. Misschien denk je: stress, dat valt wel mee, dat heeft iedereen wel eens. Maar als je zoveel stress hebt dat dit zich ontwikkelt tot chronische stress, dan kan dit leiden tot ergere klachten, zoals een te hoge bloeddruk of hartslag.

Depressie

Het komt regelmatig voor dat mensen die een echtscheiding doormaken wegvallen in een depressie. Zeker als ze in de jaren daarna geen nieuwe partner weten te vinden. Volgens onderzoek zijn deze mensen namelijk in hogere mate vatbaar voor een depressie.

Slaapproblemen

Zit je niet lekker in je vel, dan kun je problemen hebben met slapen. Echtscheidingen zorgen dan ook vaak voor slaapproblemen. De stress houdt je wakker, je blijft maar piekeren over alle problemen, of je hebt moeite de slaap te vatten zonder iemand naast je in bed. En dit is best een serieus probleem, want hevige slaaptekorten zijn desastreus voor je gezondheid.

Gewichtsproblemen

Iets waar je misschien niet zo gauw bij stil staat is dat een echtscheiding kan zorgen voor problemen met je gewicht. Alle stress die het met zich meebrengt kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je spijsvertering op hol slaat, of dat je vervalt in vreetbuien en ongezond eten.

Hoe voorkom je deze gezondheidsproblemen?

Natuurlijk is er je alles aan gelegen om te voorkomen dat je ook zulke problemen krijgt, mocht je in een echtscheiding raken. Zoals je hebt kunnen lezen is de basis van veel van de genoemde gezondheidsproblemen een te hoog stressniveau. Het is dus zaak om te veel stress te voorkomen.

Iemand die je hierbij kan helpen is een scheidingsbemiddelaar. Doordat deze je helpt om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan hij of zij ervoor zorgen dat je niet te gestrest raakt. Goede scheidingsbemiddelaars vind je onder andere bij Zorgzaam Scheiden. Bij dit platform vind je scheidingsbemiddelaars en mediators uit het hele land, zoals in Alkmaar, Den Bosch en Nijmegen.

Geef een antwoord