Fotoboek maken? Volg dit handige stappenplan

Een fotoboek maken is leuk en ook eenvoudig. Althans, als je dit laat doen door een erkende specialist. Vroeger kocht je fotoalbums bij een winkel of speciaalzaak en ging je met een berg foto’s en een plakstift aan de slag. Een klein foutje werd al direct flink afgestraft, want vast is eenmaal vast. Gelukkig heb je tegenwoordig die frustraties niet meer en heb je uiteenlopende mogelijkheden om een leuk en stijlvol fotoboek te creëren. Maar hoe doe je dat precies?

Foto’s selecteren

Het begint natuurlijk bij het selecteren van de foto’s die je in het fotoboek wilt hebben. Maar in plaats van een berg foto’s door te worstelen doe je dit simpel op de computer. In de basis worden de foto’s die je hebt gemaakt op een geheugenkaart opgeslagen en deze kun je via een computer of een laptop uitlezen. Via de computer kun je foto’s selecteren of naar een apart mapje slepen. Zo kun je mislukte foto’s of foto’s die je niet in het fotoboek wilt hebben eenvoudig overslaan.

Een fotoboek specialist

Er zijn een groot aantal aanbieders van fotoboeken en je kiest natuurlijk voor een erkende specialist die ook ervaring heeft in het maken van fotoboeken. De specialist geeft jou de mogelijkheid om met gratis software of een online tool jouw fotoboek samen te stellen. In de basis registreer je eerst een account bij de aanbieder en upload je de foto’s die je in het fotoboek wilt hebben. Wanneer je dat gedaan hebt kun je aan de slag gaan met het ontwerpen van een uniek fotoboek!

Ontwerpen is een fluitje van een cent

Via het gratis programma kun je de foto’s die je hebt geupload gebruiken om het fotoboek te ontwerpen. Je kiest hoe groot de foto’s moeten worden afgedrukt en waar ze in het boek komen te staan. Zo kun je echt een verhaal in foto’s creëren, maar dat is zeker niet het enige dat je kunt doen. In de software heb je ook keuze uit speciale kaders of maskers die je wilt gebruiken en je kunt zelfs voor iedere pagina waar je foto’s op wilt plaatsen een bijzondere achtergrond kiezen. Het programma van de specialist heeft vaak een gigantisch aanbod in kaders, maskers en achtergronden die je gratis kunt gebruiken.

Boeksoort en uiterlijk kiezen

Je kunt ook kiezen welke boeksoort je wilt hebben. Ga je voor een fotoboek met een hardcover, een staand fotoboek of een vierkant fotoboek of wil je een spiraal fotoboek? Alles is mogelijk! Je hebt ook keuze uit liggende fotoboeken en zelfs fotoboeken met een softcover. Daarnaast heb je ook nog eens de keuze of je een thematisch fotoboek wilt maken en dat je één van jouw mooiste foto’s als omslagcover wilt gebruiken. 

Klaar voor productie

Als je klaar bent met jouw ontwerp en als je tevreden bent, dan ben je slechts enkele stappen verwijdert van een uniek fotoboek. Dat je voor jezelf kunt bestellen of iemand cadeau kunt doen. In de laatste stap geef je jouw ontwerp door aan de specialist en reken je af. De specialist gaat nu jouw ontwerp professioneel bedrukken en binnen een mum van tijd heb jij een prachtig fotoboek in je bezit.

Geef een reactie