Hoe kan je wijn het best bewaren?

Een lekker glas wijn bij het avondeten of bij een filmavond. Er zijn veel mensen die hier wel van houden. Hierdoor is het wel zo fijn dat je dan een kleine voorraad in huis hebt van een van je lievelingswijnen. Toch is wijn een aparte drank soort die met voorzichtigheid opgeslagen moet worden. Zo kan iedere wijnsoort op een andere manier opgeslagen worden om zo de perfecte smaak te behouden. Hierdoor is het belangrijk dat je naar meer informatie vraagt wanneer je jouw wijn koopt. Voordat je het weet sla je jouw favoriete wijn al jaren verkeerd op. 

Plek

Het belangrijkste is om jouw wijn op een donkere en droge plaats te bewaren om zijn geweldige smaak te behouden. Als je een fles niet helemaal uit het licht kunt houden, bewaar hem dan in een doos of wikkel hem lichtjes in een doek. Kies je voor een kast om je wijn te laten rijpen, kies dan voor een kast met stevige of UV-bestendige deuren, ook wel wijnbewaarkasten genoemd. Hoe belangrijk de plek van je wijn ook is. Het is ook zeer belangrijk om de juiste temperatuur aan te houden om wijn te bewaren. Dit temperatuur is tussen de 45 en 65 graden. Elke temperatuur boven de 70 kan ervoor zorgen dat de wijn bederft.Streef hierdoor naar 55 graden, maar elke temperatuur tussen 45 en 65 is voldoende.

De luchtvochtigheid voor het bewaren van uw wijn moet rond de 70 procent liggen om uitgedroogde kurken te voorkomen, waardoor er lucht in de wijn kan komen. Vochtigheid hoger dan 70 procent kan schimmel veroorzaken. Hoewel het belangrijk is om de juiste omgeving te creëren, is het net zo belangrijk om de luchtkwaliteit gelijk te houden. Probeer wisselende temperaturen te vermijden die worden veroorzaakt door externe weersomstandigheden of verwarmings- en koelsystemen. Hoe constanter de omgeving, hoe langer de wijn houdbaar is.

Geef een reactie