Hoe zorg je voor een goede vergadering?

Iedereen heeft er vaak wel mee te maken, vergaderen! Nederland is namelijk een echt vergaderland en doet dit maar al te graag. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat jouw vergadering nou vlekkeloos loopt en dat de tijd zo goed mogelijk wordt benut? Wij helpen je graag met een paar goede vergadertips!

Maak gebruik van een stop tijd

Door duidelijk aan te geven wanneer de vergadering is afgelopen, zorg je voor een effectieve vergadering. Iedereen weet op deze manier waar hij/zij aan toe is, waardoor er minder kostbare tijd verspilt gaat.

Las genoeg pauzes in

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt! Een lange vergadering waar geen einde aan kwam. Door veel korte pauzes in te zetten, zorg je ervoor dat iedereen zijn/haar concentratie er volledig bij kan houden. Laat dus niet de vergadering aan een stuk doorgaan. Een leuke tip is om de korte pauzes te gebruiken snelle teambuild test of quiz!

Wissel van plekken

Door mensen op andere plekken te zetten verandert de dynamiek. Wil je dus andere soort gesprek of andere ideeën schuif is een plekje door. Dit geldt overigens ook voor op dagelijkse werkzaamheden op kantoor.

Kies voor een goede vergaderlocatie

Naast het vergaderen zelf is het erg belangrijk dat je kiest voor een goede vergaderlocatie in Groningen! Een goede inspirerende locatie zorgt er namelijk voor dat je collega’s ook beter kunnen nadenken. Niemand kan effectief nadenken in een kleine, saaie kamer. Ook is het erg belangrijk om een locatie te kiezen die bij de bedrijfscultuur past. Daarnaast is de bereikbaarheid van de locatie erg belangrijk, niets is zo vervelend om gestresst een vergadering in te gaan, omdat je de locatie niet kon vinden!

Zorg voor voldoende eten

Iedereen herkent vast wel zo’n inkakmoment voor de lunch of eind van de middag. Let er dus op dat er genoeg gezonde snack liggen, zodat iedereen met volle maag en concentratie aanwezig kan zijn.

Vergader alleen als het nodig is

Bepaal of de vergadering echt nodig is. Vergaderen kost voor je collega’s namelijk veel tijd en energie. Kijk dus uit dat je niet te veel vergaderingen houdt, maar besteed tijd in effectieve vergaderingen. Tip: maak een duidelijk doel voor de vergadering, hierdoor is de agenda duidelijk en hoeft de vergadering niet te lang te worden.

Gebruik beweging met de ‘grote pauze’

Afhankelijk van de lengte van de vergadering is het bij lange vergaderingen slim om na de grote lunchpauze even te gaan lopen. Door een kleine wandeling en een frisse neus, kan iedereen daarna met volle energie aan de gang.

Betrek de collega’s in de vergadering

Zorg ervoor dat je op een originele manier de interactie met je collega’s hebt, zodat er alle ruimte is voor opmerkingen of ideeën. Niemand heeft namelijk zin in een vergadering waar alleen maar gepraat word, zonder enige interactie tussen de collega’s.

Geef een reactie