Mondkapjes verplicht in het OV: dit zijn de redenen

Je weet ongetwijfeld dat mondkapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer. Dit is geen ideale situatie, maar wel noodzakelijk. Het gebruik van kapjes heeft het openbaar vervoer in ieder geval wel erg opgefleurd. Er worden kapjes gedragen in allerlei kleuren, met patronen en met afbeeldingen en dat zorgt voor een vrolijk beeld. De redenen waarom het dragen van een mondkapje daar verplicht is gemaakt, hebben niets te maken met het creëren van een kleurrijk geheel. Het is voor de veiligheid van de passagiers en het onder controle krijgen van het coronavirus een onmisbare maatregel.

Mondkapjes en de richtlijnen

De Nederlandse overheid heeft ervoor gekozen om het coronavirus aan te vechten door richtlijnen uit te brengen waaraan iedereen zich moet houden. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het verspreiden van het virus tegen te gaan. Daarom moet je 1,5 meter afstand houden, van huis werken, regelmatig je handen wassen, druktes vermijden, niezen en hoesten in je elleboog, geen handen schudden en thuis blijven als je verkoudheidsklachten ervaart. Deze richtlijnen zijn goed vol te houden in het dagelijkse leven, behalve in het openbaar vervoer. Om Nederlanders toch toegang te geven tot deze diensten, is er een extra maatregel nodig. De mondkapjes regel is daar het gevolg van.

Een verplichting

Er zijn goede redenen waarom de overheid zo streng is over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. De niet-medische mondkapjes die daar verplicht zijn gemaakt hebben als doel dat de drager het virus niet kan verspreiden. Ze helpen niet voldoende tegen het oplopen van het virus, vandaar ook de naam niet-medisch. Alleen als iedereen mondkapjes koopt en draagt is er sprake van een veiligere situatie. Het verplichten van kapjes is dus noodzaak en de enige manier om reizen met de trein, bus of metro weer mogelijk te maken.

Waarom niet-medische kapjes?

Nu vraag je je misschien af: waarom geeft de overheid mensen niet de verplichting om medische mondkapjes te dragen? Als je deze dan niet draagt, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. Het wordt ten zeerste afgeraden om medische mondkapjes te kopen en dat is om de voorraad voor personeel in ziekenhuizen en klinieken onaangetast te laten. Deze mensen kunnen hun werk niet doen zonder medische mondkapjes en het is essentieel dat zij niet met tekorten te maken krijgen. Niet-medische kapjes bieden ook voldoende bescherming en gaan verspreiding van het virus tegen, mits iedereen ze draagt.

Stoffen kapjes zijn milieuvriendelijker

Een andere reden waarom medische mondkapjes niet voor het openbaar vervoer gebruikt mogen worden is omdat deze na gebruik worden weggegooid. De niet-medische stoffen kapjes – die je overigens ook zelf mag maken – zijn opnieuw te gebruiken als je ze wast en dat is veel milieuvriendelijker. Het openbaar vervoer in Nederland is goed en er wordt veel gebruik van gemaakt. Zou iedere reiziger als ze uitstappen hun mondkapje weg moeten gooien, dan ontstaat er een overschot aan afval. De verplichting voor niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer is om deze redenen bijzonder logisch.

Geef een reactie