Muzikale aanraders

Er is een bijna eindeloze hoeveelheid muziek op de wereld en kiezen wat voor muziek je wil luisteren, of wat voor muziek je mooi vindt kan een hele opgave zijn. Je zult nooit genoeg tijd hebben om alle muziek ooit te luisteren en kan dus het beste afgaan op bepaalde aanraders. Natuurlijk is er de standaard muziek die de dj trouwfeest zal draaien en die je bij het gemiddelde bedrijfsfeest zult horen, maar echt interessant is muziek die puur als kunst is bedoeld en niet om geld aan te verdienen, door alleen maar op pakkende hooks te focussen.

Rock

Rock is een erg belangrijk muziek genre. Hoewel er vele miljoenen mensen naar luisteren, is het op een paar bands na niet echt mainstream. Imagine Dragons en Coldplay zijn waarschijnlijk wel de bekendste rockbands, maar daarachter schuilt een wereld vol met de meest kunstige muziek ooit gemaakt. Binnen rock zijn er vele genres. Je kan hierbij denken aan dingen als garage rock, maar ook pop rock, zoals je bij Coldplay en the Beatles hoort, maar ook art rock, of grunge.

Art rock

Persoonlijk één van mijn favoriete genres is de art rock. Dit is rock die gemaakt wordt met als doel artistieke uiting. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is Pink Floyd. Dit is een band die veel experimenteren met de mogelijkheden van hun instrumenten en die veel boeiende concepten toepassen op hun werk. Denk bijvoorbeeld aan hun rockopera the Wall, wat een soort half autobiografisch album is van anderhalf uur, met als bekendste nummer Another Brick In The Wall (pt. 2). Een modernere, minder bekende maar alsnog zeer beroemde band, is Radiohead. Deze worden wel eens de Pink Floyd van onze tijd genoemd. Zij begonnen ooit als een grunge band, maar zijn volledig hun eigen stijl gaan vinden en hebben zichzelf met ieder album dat ze hebben uitgegeven steeds herontdekt. Ze worden vaak geprezen om hun vernieuwing op muzikaal gebied en indrukwekkende combinatie werk van instrumenten en elektronica.

Grunge

Een ander belangrijk genre binnen rock is grunge. Ik noemde net al Radiohead, maar die zijn eigenlijk niet zo belangrijk voor grunge. Het gaat hier om rock die vaak veel herrie heeft en de bekendste bands zijn verreweg Nirvana en Pearl Jam. Deze bands zijn bekend van legendarische gitaristen, maar ook iconische hele rauwe stemmen, zoals die van Kurt Cobain. Een wat minder bekende groep uit dit genre is de band Pixies, een persoonlijke favoriet van mij.

 

 

 

Geef een reactie