Scheiden en kinderen

Een scheiding is iets wat geen één mens wil, maar helaas komt het vaak voor dat een huwelijkspaar willen scheiden van elkaar. Dat heeft natuurlijk veel gevolgen op de bezittingen, henzelf en als het paar ook kinderen heeft, heeft het ook impact op hun. Kinderen gaan altijd voor, maar wat is belangrijk als er een scheiding komt tussen de ouders en de kinderen zijn erbij betrokken? Het is verstandig om in zo’n situatie in gesprek te gaan met een mediator, die je advies kan geven rondom de situatie. Hier kan Chantal van Buitengewoon Mediation je bij helpen. 

Bij wie komt het kind terecht?

Dat verschilt per scheiding, want iedere situatie is anders. De meest ideale situatie zou zijn als de ouders uit elkaar gingen, maar alsnog een goed vriendschappelijke band aan overhouden. Zo kan hun kind/kinderen makkelijker afwisselen om op de ene dag bij de moeder te slapen en de andere dag bij de vader of je kunt het om de week doen wat misschien beter is. Daarbij zijn feestdagen, zoals verjaardagsfeestjes, pasen, kerst, Sinterklaas veel leuker als beide ouders meekomen en het ook leuk vinden als de ander er ook is. Zo voelt een kind zich prettiger en gelukkiger met beide ouders om hem/haar heen en lijkt het alsof ze allemaal één groot gezin zijn. Welk kind wilt en ouder wilt dat nou niet? Maar soms als het slecht uitloopt belandt een kind bij maar 1 van zijn ouders en als beide ouders niet de juiste optie zijn voor het kind belandt het kind bij een ander familielid (denk aan opa en oma of tante en oom) en anders een gastgezin.  

Wat een scheiding doet met een kind

Echtscheidingen komen helaas vaak voor en bij veel van deze scheidingen zijn kinderen bij betrokken. Naar schatting zijn er ongeveer 86.000 kinderen per jaar die in aanraking komen met een scheiding van hun ouders. Vroeger was een scheiding een echte ramp, maar tegenwoordig is er veel meer acceptatie en begrip. Dit is fijn voor kinderen. Tegelijkertijd is het gevaar hiervan dat er gedacht wordt dat de effecten van een scheiding op kinderen best wel meevallen, maar dat is helemaal niet waar. Ondanks de acceptatie in de maatschappij, heeft een scheiding ontzettend veel impact op een kind.

Uit een onderzoek blijkt dat de gevolgen voor kinderen nog steeds even groot zijn. Hun dagelijks leven verandert ontzettend. Ze krijgen twee woonplekken, zien hun vader of moeder minder vaak, soms verhuizen ze of wisselen ze van school of opvang. Wat er precies verandert is natuurlijk in ieder situatie iets anders. Veel kinderen voelen zich afgewezen, in de steek gelaten of heel eenzaam. Ze willen niet dat hun ouders uit elkaar gaan en fantaseren vaak dat ze weer terug bij elkaar komen.

Waar zitten kinderen mee?

Uit een onderzoek blijkt dat kinderen die een scheiding meemaken van hun ouders, 2 keer zoveel problemen hebben als kinderen uit gezinnen waarvan de ouders nog bij elkaar zijn. Dit kunnen verschillende problemen zijn wat meestal met gevoelens te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan sombere gevoelens, angstige gevoelens, een laag zelfbeeld, problemen op school, agressief gedrag, risicovolle gewoontes of problemen met andere leeftijdsgenoten. Een scheiding kan dus hele negatieve effecten hebben op een kind. Toch blijkt dat ondanks de verhoogde kans op deze verschrikkelijke problemen dat grotendeels van deze kinderen toch een mooi maatschappelijk positie weten te behalen. 

 

Geef een reactie