Stappenplan voor het kopen van je eerste huis

Het is waarschijnlijk de grootste uitgave die je in je leven gaat doen. Vooral als het je eerste koophuis betreft, kan je door de bomen het bos niet meer zien. Het kopen van een huis gaat iets lastiger dan het huren van een huis. Wat zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen voordat je tot aankoop over gaat?

Hypotheek bepalen

Als eerste is het belangrijk dat je weet hoeveel hypotheek je kan krijgen. Hiervoor moet je een afspraak maken met een bank die ook hypotheken verstrekt. Een eerste gesprek is vaak vrijblijvend, je bent dan nog niet verplicht om met deze bank zaken te gaan doen. Het wordt juist aangeraden om met meerdere hypotheekverstrekkers een afspraak te maken, omdat er onderling nog wel eens kleine verschillen kunnen zijn. Die paar duizend euro lijkt op zo’n groot bedrag niet veel, maar kan wel het verschil betekenen tussen je droomhuis vinden of niet. Nadat je meerdere gesprekken hebt gevoerd maak je een keuze met welke hypotheekverstrekker je verder wil.

Huizen zoeken

Nu je weet binnen welke prijsklasse je kan zoeken, begint de grote zoektocht naar je droomhuis. In de huidige huizenmarkt wordt wel sterk aangeraden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Doordat de huizenmarkt zo op de kop staat en huizen voor absurd hoge prijzen verkocht worden, is het zonder aankoopmakelaar bijna geen beginnen aan. Kies bijvoorbeeld voor een Zutphense makelaar. Vertel hem je eisen en je wensen en hij gaat voor je op zoek. Doordat makelaars een groot netwerk hebben, zijn ze vaak eerder op de hoogte van huizen die te koop staan, dan de grote websites als bijvoorbeeld Funda.

Bezichtigen

Het is jou of je aankoopmakelaar gelukt om een huis te vinden dat aan je wensen voldoet, en een bezichtiging te plannen. Het is verstandig om van te voren de vragen op te schrijven die je sowieso wil stellen, want het is jammer als je dat vergeet. Kijk goed rond en bepaal wat je voor het huis over hebt. Je aankoopmakelaar kan je ook advies geven in hoeveel het huis waarschijnlijk waard zal zijn. Als je enthousiast genoeg bent, is het tijd om een bod uit te brengen. Het wachten en duimendraaien gaat nu pas echt beginnen.

Geef een reactie