Stappenplan wanneer je geen salaris hebt gehad

Stappenplan wanneer je geen salaris hebt gehad

Jij hebt gewerkt voor je geld en in ruil daarvoor hoor jij dus salaris te ontvangen. Toch gebeurt het geregeld dat mensen erachter komen dat ze geen salaris hebben ontvangen. Dat is vervelend, maar wat zijn de beste stappen om dan te ondernemen? Je wilt namelijk niet meteen een probleem krijgen met je baas. Op de onderstaande pagina geven wij meer informatie over de stappen die je eerst kunt ondernemen. Werkt dit allemaal toch nog niet? Dan kun je als laatste stap alsnog juridische stappen ondernemen.

Controleer je contract

Kijk goed in je contract naar wat daarin staat. Wanneer er bijvoorbeeld loonuitsluitingsbeding in jouw contract staat, dan heb je geen recht op loon wanneer je niet hebt gewerkt. Dergelijke zaken zijn dan ook belangrijk om in de gaten te houden.

Daarnaast is het belangrijk om andere zaken te checken, zoals wanneer je baas zegt het salaris uit te betalen. Wanneer er niks staat dan is een werkgever altijd verplicht om te betalen binnen een maand. Dus een werkgever zal jouw salaris dan voor het begin van de volgende maand uitbetaald moeten hebben.

Zoek naar je salarisstrook

Heb je ergens al je salarisstrook ontvangen? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk ook ergens in de dagen je salaris ontvangen op je rekening. Kijk dan ook goed wat er op je salarisstrook staat en check zelfs even je eigen rekeningnummer na dat daarop staat. Het doorvoeren van een verkeerd rekeningnummer kan een menselijke fout zijn of het kan zijn dat je zelf het verkeerde rekeningnummer hebt doorgevoerd. 

Het is daarnaast ook altijd goed om een beetje geduld te hebben. Zodra je een salarisstrook ontvangt betekent dat niet dat je meteen je salaris altijd binnen hebt. Daarnaast kan het zijn dat het van een andere bank wordt verstuurd of misschien heb jij, of je werkgever, een internationale rekening. De betaling kan dan ook altijd wat later binnenkomen. 

Klopt het niet en toch nog geen salaris binnen?

Wanneer het toch nog niet klopt dan is het slim om contact op te nemen met je baas of je leidinggevende. Het is niet ongewoon dat er ergens een foutje is gemaakt of er een andere verklaarbare reden is waarom je jouw salaris nog niet hebt ontvangen. Vraag je baas daarom op een vriendelijke toon en een professionele manier. 

Mocht het zo zijn dat jij er alles aan het gedaan en je ook recht hebt op salaris, maar je baas toch niet betaalt, dan kun je er altijd nog voor kiezen om alsnog juridische stappen te ondernemen. Voor het nemen van juridische stappen in een dergelijke situatie hebben we hier een goed artikel om te lezen.

Geef een reactie