Tekenen dat je kind slecht ziet

Wanneer je zelf de ondertiteling van de televisie niet meer goed kan lezen of de borden langs de kant van de weg niet meer goed ziet, dan weet je dat je even een bezoek moet brengen aan de opticiën. Waarschijnlijk moet je dan een bril hebben. Bij kinderen is dit lastiger in te schatten, omdat ze zelf niet altijd goed aan kunnen geven dat ze slecht zien. Er zijn wel degelijk tekenen waarop je kan afleiden dat je kind waarschijnlijk slecht ziet en dat je een oogtest voor een kind moet aanvragen.

Slechte concentratie

Lijkt het alsof je kind een slechte concentratie heeft? Wellicht kan dat te maken hebben met dat ze slecht zien. Kinderen met slecht zicht hebben vaak moeite met het verwerken van beeld dichtbij. Het lijkt dan alsof de letters en plaatjes van vorm of plaats veranderen. Dit kan verwarrend zijn voor je kind. Ook kan er soms verwarring ontstaan tussen de letters p en q of b en d. Meestal wordt er al snel gedacht dat het kind dan dyslectie heeft, maar dit kan ook te maken hebben met slecht zicht. Een bril kan deze problemen oplossen. Merk je deze dingen bij je kind? Maak dan zeker even een afspraak bij de opticiën.

Binnen de lijntjes

Je kind moet op den duur de fijne motoriek onder de knie hebben. Dat betekent dat ze netjes binnen de lijntjes kunnen kleuren en netjes kunnen schrijven. Niet iedereen lukt dat. Dat kan te maken hebben met de fijne motoriek die nog niet genoeg ontwikkeld is, maar het kan ook te maken hebben met slecht zicht. Merk je dat je kind een onregelmatig handschrift heeft en moeite heeft om binnen de lijntjes te kleuren? Ga eens langs de oogarts of opticien, want misschien helpt een bril tegen deze problemen.

Hoofdpijn

Wanneer je slecht ziet, zijn je ogen continu aan het scherpstellen. Ook kan het zo zijn dat je veel met je ogen knijpt, om op die manier alles scherp te kunnen stellen. Dit heeft als gevolg dat je veel hoofdpijn kan hebben. Voor kinderen geldt hetzelfde. Door slecht zicht knijp je constant met je ogen en knipper je er veel mee. Ook kan je last krijgen van branderige ogen of last hebben van fel licht. Herken je deze symptomen bij je kind? Wellicht heeft hij of zij last van slecht zicht.

Evenwicht

Als je kind last heeft van slecht zicht, kan het ook last krijgen van het evenwicht. Door de slechte ogen is het lastig om afstand en diepte in te schatten. Je kind kan hierdoor wat instabiel op de benen komen te staan. Het linker- en rechteroog werken namelijk niet goed samen, wat een slecht evenwicht tot gevolg kan hebben.

Geef een reactie