Tuin schutting maken? Let hier op!

Kan jouw tuin wel een nieuwe schutting gebruiken? Je kunt zelf eenvoudig een schutting maken, maar je kunt er ook een bedrijf voor inhuren. Wil je zelf een schutting maken? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Huidige schutting

Kijk eerst naar je huidige schutting: wat vind je er mooi aan en wat niet? Zo kun je kijken naar wat je zoekt in een nieuwe schutting. Zo zijn er ook verschillende profielen in hout die je kunt gebruiken die er allemaal anders uit zien. Kijk online naar andere schuttingen en zoek uit wat je mooi vind. Wil je bijvoorbeeld schutting die volledig dicht is of juist wat open is? En wil je de planken horizontaal of verticaal?

Meten is weten

Dit is en zal altijd belangrijk blijven. Zorg ervoor dat je nauwkeurig meet hoe lang, breed en hoog je jouw schutting wilt maken. Op deze manier kun je precies genoeg hout bestellen. Wil je toch wat meer zekerheid? Dan kun je er ook voor kiezen om wat extra hout bij te bestellen. Je kunt beter wat extra hebben dan dat je te weinig hebt.

Soort profiel

Er zijn verschillende profielen waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van welk profiel je kiest zal je tuinschutting er ook anders uit zien. Blokhutprofielen en zweeds rabat zijn erg populaire profielen en ideaal om horizontaal te installeren. Wil je liever een verticale schutting? Dan kun je ook kijken naar het channelsiding profiel.

Soort hout

Als je alles hebt opgemeten en een profiel in gedachte hebt is het tijd om te kijken naar welke houtsoort je mooi vind. Zorg ervoor dat je kiest voor een houtsoort die ook geschikt is voor buiten gebruik, aangezien je het gaat gebruiken voor een tuin schutting. Sommige profielen zijn niet te verkrijgen in elke houtsoort. Houdt daar dus ook rekening mee! Denk bij het kiezen van een houtsoort aan:

  • De levensduur van het hout
  • Je eigen budget
  • Vind je het hout mooi?

Budget is één van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken. Het zou zonde zijn als je eerst een hele mooie houtsoort ziet en wilt om er vervolgens achter te komen dat je het helemaal niet kunt veroorloven. Zorg er dus eerst voor dat je budget op orde is. Je kunt dit doen door de eerdere metingen te gebruiken. Je weet al hoeveel hout je nodig hebt en hout wordt vaak per m2 verkocht. Zo kun je alvast kijken wat de prijs per m2 maximaal mag zijn.

Dan kun je gaan kijken naar de verschillende soorten hout. Aanraders voor tuinschuttingen zijn meranti hout, douglas hout, grenenhout en vurenhout. Grenen- en vurenhout is wat goedkoper en heeft een kortere levensduur. Wel kun je het hout verduurzamen, maar dit kost ook weer extra geld. Meranti en douglas hout zijn erg sterk hout en kunnen ook goed tegen weersomstandigheden. Wel kunnen deze houtsoorten wat prijziger worden.

Als je jouw keuzes hebt kunnen maken kun je het hout bestellen en lekker aan de slag gaan met jouw nieuwe houten tuin schutting!

Geef een reactie