Tweedehands fiets kopen: hier moet je op letten

Een fiets kopen tweedehands kan natuurlijk een goed idee zijn. Het scheelt een heleboel geld als je het vergelijkt met een nieuw model. Dat kun je dan weer mooi gebruiken voor andere dingen. Als je kiest voor een goed merk kun je er nog jarenlang plezier van hebben. Denk bijvoorbeeld aan een Gazelle, Batavus, Giant of een Koga. Tijdens het aanschaffen van een tweedehands fiets is het natuurlijk wel belang dat je op een aantal punten let zodat je een eventuele miskoop kunt voorkomen.

Een goede voorbereiding voordat je gaat kijken

Als je een fiets op internet hebt gevonden dat mogelijk interessant kan zijn, is het verstandig om eerst een aantal vragen te stellen zodat je direct op de hoogte bent. Vraag of alles nog goed werkt, welk bouwjaar de fiets heeft en of de tweewieler altijd binnen heeft gestaan. Fietsen die vaak buiten staan hebben last van roestplekken en dat wil je natuurlijk niet. Betreft het een vrij jonge fiets, dan kun je ook vragen of de factuur nog aanwezig is. Wellicht dat de fiets nog garantie heeft waar je mogelijk in de toekomst gebruik van kunt maken. Het vragen van extra foto’s kan tevens ook geen kwaad. Men kiest vaak voor de mooiste foto’s waarop eventuele beschadigen of andere mankementen niet te zien zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Checklist tijdens de bezichtiging

Wanneer je grotendeels bent overtuigd en de fiets wilt gaan bekijken bij de verkoper zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Bekijk of de wielen recht zijn en geen slagen hebben. Controleer ook ook de spaken. De banden moeten voldoende profiel hebben en de ketting mag niet loshangen. Neem de tijd om een testrit te maken en zorg dat je beide remmen goed uittest. Kijk ook of alle versnellingen werken en je geen getik hoort. Tot slot raden we ook aan om de fiets te controleren op diefstal. Je kunt het framenummer invoeren op de website stopheling.nl. Als alles goed zit en je hebt er een goed gevoel bij, kun je overgaan tot aankoop.

Geef een reactie