Waarom een ergonomisch kussen zo belangrijk is

Waarom een ergonomisch kussen zo belangrijk is

Vaak is het lekker om op bed of op de bank in een houding te liggen die ergonomisch niet helemaal verantwoord is, maar toch lekker ligt. Op de korte termijn merk je hier vrij weinig van, maar op de lange termijn kan dit resulteren in lichamelijke klachten. Zo krijgen de meeste mensen last van rug-, nek- of schouderklachten. Veel van deze klachten zijn te voorkomen door een ergonomisch kussen te gebruiken. Een ergonomisch kussen zorgt voor de juiste houding, waardoor je klachten kunt voorkomen.

Een ergonomisch kussen voor het liggen

Indien je een ergonomisch kussen bijvoorbeeld bij het liggen in bed gebruikt, zorgt het kussen ervoor dat je hoofd en ruggengraat in een rechte lijn liggen. Hierdoor zorg je dat er minder spanning op gewrichten en spieren komt. Omdat mensen in verschillende posities slapen, zijn er ook verschillende ergonomische kussens.

Voor zijslapers is het handig om de zijkant van het kussen te gebruiken, terwijl mensen die op de rug slapen beter in het midden van het ergonomisch kussen kunnen liggen. Deze posities zorgen ervoor dat de nek goed ondersteund wordt. Ook voor buikslapers wordt een specifieke houding aangeraden. Buikslapers kunnen het beste met hun hoofd op het onderste deel van de kussen gaan liggen. Deze positie blijft ergonomisch gezien echter zeer discutabel, gezien je nek niet in de juiste houding ligt.

Een ergonomisch kussen voor het zitten

Naast het slapen, kun je een ergonomisch kussen ook gebruiken bij het zitten. Dankzij het kussen neemt je lichaam een actieve houding aan en worden de spieren in de rug sterker. Veel mensen gebruiken een ergonomisch kussen tijdens het autorijden. Vaak zijn de stoelen niet op maat, waardoor je lichaam een vreemde houding aan gaat nemen. Zeker bij lange ritten kan dit problematisch voor je spieren en gewrichten worden. Door te zitten op het juiste kussen, komt er minder spanning op je rug, waardoor je klachten kunt voorkomen.

Geef een reactie