Zo bespaar je energie met thuiswerken

Werk jij momenteel geheel of misschien wel gedeeltelijk thuis? Thuiswerken heeft voordelen: je pakt je favoriete koffie en misschien maak je tijdens je lunch wel een extra lekkere of gezonde maaltijd. Maar je verbruikt ook meer energie. Niet alleen doordat je je elektrische apparaten vaker gebruikt en misschien vaker kookt. Maar je verwarming staat waarschijnlijk ook meer aan en je verbruikt meer elektriciteit met je laptop. Om je te helpen lees je in dit artikel daarom een aantal handige tips om energie te besparen.

Heb je energiezuinige apparaten?

Laten we het dan eerst hebben over de elektrische apparaten. Want je zult op een dag misschien wel meerdere kopjes koffie of thee zetten bijvoorbeeld. Check eens hoe energiezuinig de apparaten zijn die je gebruikt. Dit kun je zien aan het energielabel, waarbij A+++ het meest energiezuinig is. Het kan de moeite waard zijn om je apparaten eens te vervangen door een apparaat dat meer energiezuinig is. En let sowieso op het energielabel als je een nieuw apparaat gaat kopen.

De temperatuur in huis

Het liefst heb je het natuurlijk lekker warm in huis als je aan het werk bent. Al moet het ook niet té warm zijn. Wen jezelf een niet al te hoge temperatuur aan in huis, waarbij 20 tot 21 graden meer dan voldoende is. Heb je het wat kouder? Trek dan gewoon even een vestje aan of een warmere trui. Voor de langere termijn is het goed om eens te kijken naar duurzame manieren om je huis te verwarmen. Een voorbeeld is de warmtepomp, die je huis kan verwarmen en kan zorgen voor warmtapwater zonder gebruik te maken van gas. Dat kan je in de loop van de tijd een mooie besparing opleveren!

De verlichting in huis

De dagen worden korter, waardoor je ook vaker je verlichting aan zult hebben tijdens het thuiswerken. Daarom is het goed om daar ook eens naar te kijken. De lampen zorgen namelijk voor zo’n 12% van je stroomverbruik in huis! Met behulp van led lampen kun je flink op je energiekosten verbruiken. Deze verbruiken namelijk 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeen (bron: MilieuCentraal). Het is dus zeker de moeite waard om ze te vervangen.

Met behulp van dit artikel ben je je in ieder geval bewuster van de energie die je verbruikt tijdens het thuiswerken en kun je kijken of er mogelijkheden zijn om energie (en daarmee ook geld) te besparen. Zo houd je meer geld over voor leuke dingen!

 

Geef een reactie